Olen päättänyt karsia lahjojen antamista, sillä tavoitteeni on tänä vuonna 80 %:sesti antaa kierrätettyjä (kirppis- tai huutonetostos) tai itse tehtyjä lahjoja. Laskin nyt tiukalla laskurilla kenelle ja montako lahjaa annan ja pääsin tulokseen noin 48 kpl. Näistä noin 15 on jo löydetty tai tehty (yksi uusi lelu on ostettu, kun oli loistava tarjous jokin aika sitten). Osa em. 48 lahjasta annetaan yhdessä minun ja mieheni nimissä (minä olen meillä se lahjojen hovihankkija, mutta mieheni aina ostaa lisäksi itse lahjoja lapsille, vanhemmilleen ja isovanhemmilleen ja ne eivät nyt ole tuossa em. luvussa mukana). Ehkä jokunen lahja nuorisolle menee setelin puolelle, joten se helpottaa. Niin, ja sitten on tietysti vielä ristipistoilussa jouluvaihtolahjat :)

Tuo 48 kpl lahjoja tuntuu varmaan monesta ihan pimeeltä ja moni voi ajatella, että hullu nainen. Mutta kukaan lahjalistallani olevista ihmisistä ei ole sellainen jonka voisin tiputtaa pois. Ja mainittakoon vielä puolustukseksi :) että esim. omille lapsillemme laskin kolme lahjaa per nenu ja se on ainakin puolet vähemmän kuin edellisinä vuosina. Samoin mieheni saa enemmän kuin yhden lahjan, ja äitini ja sisareni. Mutta tärkeintä on se pointti, että lahjat ovat itse tehtyjä tai käytettynä ostettuja. Jo viime vuonna onnistuin tosi hyvin tässä, mutta tänä vuonna aion pistää paremmaksi. Katsotaan sitten joulun jälkeen onnistuinko 80 %:sesti vai mikä on todellinen %-luku! Muistuttakaa minua, jos en muista tulosta blogiini kirjoittaa.


Jatkoa tähän lahja-asiaan
Päivi kyseli kommenteissa mitä lahjoja annan. Teen pitkin vuotta lahjoja itse, lähinnä ristipistellen. Joulukoristeita, kirjanmerkkejä, avaimenperiä. Ne syntyvät aika nopsaan. Viime jouluna huovutin koko suvulle heijastimia. Tein pyöreitä ja sydämenmuotoisia huovuttamalla, takana hakaneulakiinnitys tai sitten roikkomalli. Sitten keskelle leikkasin leveästä heijastinnauhasta sopivan palan ja kiinnitin sen pistoilla. Malli ja väri määräytyi lahjan saajan mukaan. Tosi kiva lahja ja kaikki tuntuivat tykkäävän. Itsellänikin on sellainen talvitakissa. Voin kohta ottaa siitä kuvan tähän kirjoituksen päätteeksi.

Kirpparilta ostan vanhaa Arabiaa tms. niille jotka keräävät vanhaa tavaraa tai astioita. Joskus löytyy joku ihan käyttämätönkin tuote jollekulle lahjaksi. Viime vuonna osuin tosi hyvälle apajalle, kun jossain pöydässä oli virkkaustaitoisella ihmisellä myynnissä eri värisiä virkattuja kukkia joissa oli hakaneula takana. Niitä ostin monen monta ja ne on tosi kivoja neuleessa tai takissa rintakoruna (itselläni on myös pari ja laitan niistäkin kuvan loppuun) tai sen voi kiinnittää myös kaulaliinaan (vaikka ommellen ja poistaa hakaneula). Näitä voisi tehdä vaikka minkälaisia ja värisiä kukkia, mutta kun minä en osaa virkata :(

Lisäksi olen antanut omia, ihania, mutta minulle nyt tarpeettomia tavaroita (esim. sisustustavaraa) lahjaksi. Ne ovat kaikki olleet toki kuin pakasta vedettyjä eli lahjan saaja ei siis välttämättä edes tiedä, ettei ne ole kaupasta. Mutta mielestäni on kyllä hienompaa juurikin tuoda julki sitä seikkaa, että annan käytettyä, kierrätettyä ja yritän näin osaltani välttää ostohysteriaa (ja ehkäpä inan verran säästää maapalloakin).

Sanottakoon vielä, että tosiaankin tämä lahjojen hankinta alkaa jo keväällä ja kesällä. Minä koluan paljon kirppareita pitkin vuotta. Kyllä 48 lahjan hankkiminen juuri ennen joulua olisikin mahdotonta. Tänä vuonna olin aika myöhäisessä, sillä ensimmäinen joululahja tuli hankittua vasta kesäkuussa.

Se mitä ostan uutena, on sitten joku spesiaalijuttu, jonka haluan antaa ja tiedän lahjan saajan toivovan tai tarvitsevan sellaista. Lapsille toki leluja tulee ostettua uutena, nyt siis yksi ostettu tosi hyvästä alesta. Esim. mitään kosmetiikkaa tai syötävää en ikinä osta kirpparilta. Toissa jouluna tein monelle lahjaksi konvehteja Tupperwaren ohjeilla ja silikonimuoteilla. Sekin oli tosi kiva juttu. Viime jouluna meidän lapset askartelivat lahjoja kirjastosta lainatun kirjan ohjeilla. Tänä vuonna Emmalla on yksi käsin tehty juttu, jonka hän on oppinut ja näitä menee sitten lahjaksi mummeille ja sen semmoisille.

Tässä kuvia mainitsemistani lahjaesimerkeistä

Heijastin (itselläni siis ruskea, koska rakastan ruskeaa ja takkini on tietysti myös ruskea :)
2027656.jpg

Virkatut kukat (näitä kun osaisin itse tehdä!)
2027660.jpg

Esimerkki joulukoristeesta (no, näitä sitten osaan tehdä!)
2027664.jpg