Meillä kun on kananmuna-allerginen perheessä, emme voi hyödyntää valmistaikinoita, koska niissä kaikissa on kananmunaa. Ostin kirjan nimeltä Pieni Piparkakkukirja, ja siitä anoppini teki lasten kanssa tosi hyviä pipareita. Tässä ohje.

Norjalaiset vaaleat piparkakut<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Norjalaiset piparkakut ovat perinteisiä suomalaisia piparkakkuja vaaleampia. Ohuiden piparien rakenne on rapea ja maku miellyttävän mausteinen.

 

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />150 g          voita tai margariinia

1 dl             vaaleaa siirappia

2 dl             sokeria

1 dl             kermaa

6 dl             vehnäjauhoja

½ tl             neilikkaa

½ tl             inkivääriä

½ tl             maustepippuria

2 tl              kanelia

1 tl              leivinjauhetta

Leivontaan 1 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita kattilassa siirappi, sokeri ja voi tai margariini. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä seos.

2. Lisää kerma. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Peitä taikina ja anna olla viileässä seuraavaan päivään.

3. Pehmennä palanen taikinaa käsissä ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 3 mm paksuksi levyksi. Ota muotilla kuviota ja nosta ne leivinpaperille.

4. Paista 175 asteessa piparkakkujen koosta riippuen 6-10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä tai tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.